Pon - Pet 08:00 - 15:00
Vikendom zatvoreno
+387 35 260-478
Telefon
Pozorišna br.2 75000 Tuzla
Adresa

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Obavještavamo članove Sindikata da je pokrenuta procedura za izmjene i dopune Statuta Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, s tim u vezi ukoliko imate prijedloge i sugestije za izmjene i dopune Statuta Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH iste možete dostaviti na sljedeće e-mail adrese: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do 8.10.2021. godine.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ni jedan uposlenik u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona ove godine nije ostao bez posla, kazao je na današnjoj press konferenciji ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković naglasivši da je najveći posao uradila Komisija za zbrinjavanje tehnološkog viška u saradnji sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja.

Kada je u pitanju srednje obrazovanje i odgoj šefica Odsjeka za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Alisa Memić kazala je da je broj učenika u srednjim školama stabilan i da je iz toga razloga broj zaposlenika koji su proglašeni viškom na nivou prethodnih godina.

"To je negdje oko 38 punih nastavnih normi, odnosno 38 radnih mjesta, ukupno 71 zaposlenik. Njih četrdesetak je zbrinuto u srednjim dok je ostatak dobio poslove i radne zadatke u osnovnim školama. Deset posto njih je zbrinuto na neodređeno vrijeme dok su ostali primljeni na određeno vrijeme", kazala je Memić.

Predsjednik sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Sumedin Kulović naglasio je da su se trudili stupiti u kontakt sa većinom radnika koji su iskazani kao tehnološki višak i udovoljiti zahtjevima kolega.

Zadovoljstvo postignutim da proces zbrinjavanja bude završen pravovremeno i da se to uradi na zadovoljstvo svih radnika koji su se našli u poziciji da budu tehnološki višak iskazao je i predsjednik sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Admir Terzić te naglasio da je "program zbrinjavanja tehnološkog viška uz kolektivni ugovor najveća sindikalna stečevina i plod socijalnog dijaloga između resornog ministarstva Vlade TK i sindikata".

"Prati nas tendencija pada broja učenika što će se vjerovatno nastaviti i sljedeće godine ali će Ministarstvo dati sve od sebe da ni jedan uposlenik ne ostane bez posla, kako kroz program tako i kreiranjem kvalitetnije upisne politike", kazao je ministar Baraković.

Na press konferenciji istaknuto je da će početkom sedmice biti raspisan konkurs za prijem na sve ostale pozicije koje nisu popunjene na ovaj način pa mole da direktori škola iskažu sve pozicije do raspisivanja konkursa u protivnom će biti primorani da sankcionišu prekršioce, prenose Tuzlarije.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Jučer je po ranije utvrđenoj dinamici u prostorijama Ministarstva obrazovanja i nauke TK upriličen radni sastanak predstavnika Samostalnog sindikata radnika  osnovnog oobrazovanja i odgoja i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - Kantonalni odbor TK i resornog ministra sa saradnicima. 

Dogovoreno je da se pokrene procedura izrade novih Pedagoških standarda i normativa kao i izrada novog Programa zbrinjavanja radnika za čijim radom je djelom ili u potpunosti  prestala potreba, u cilju usklađivanja istog sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorima.

Radnu verziju Pedagoških standarda i normativa će pripremati ranije formirane komisije (uz eventualne izmjene pojedinih članova komisije ) a za izradu Programa zbrinjavanja radnika za čijim radom je djelom ili u potpunosti  prestala potreba će se formirati nove komisije.

Dogovoreno je da se sljedeći radni sastanak održi u iduću srijedu, na temu Izmjene i dopune Kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i za djelatnost srednjeg obrazovanja.

 

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dana 2. 6. 2021. godine u prostorijama Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, po zahtjevu Sindikata održan je sastanak na kojem su prisustvovali delegacija Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Kantonalni odbor Tuzlanskog kantona  sa resornim Ministrom i saradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o sljedećim temama:

  1. Pedagoški standardi i opšti normativi za osnovni odgoj i obrazovanje odnosno za srednje obrazovanje – Izrada Prijedloga novih Pedagoških standarda,
  2. Izmjene i dopune NPP-a – u dijelu  profila i  stučne  spreme  zaposlenika  sa 300 ECTS bodova kao i pitanje uvođenja drugog stranog jezika u „stručnim i tehničkim školama“,
  3. Pravilnik o ocjenjivanju rada i stjecanju višeg stručnog zvanja nastavnika, profesora i stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama te odgajatelja u predškolskim ustanovama i domovima učenika,
  4. Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog/srednjeg obrazovanja u TK – uočeni nedostaci, popune pravnih praznina, određena usklađivanja sa ZOR-om kao i pitanja vezana za tumačenja Kolektivnih ugovora,
  5. Program zbrinjavanja zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u ustanovama srednjeg obrazovanja.

Dogovoreno je da se intenzivira rad na razmatranim temama, na način da se u što kraćem roku formiraju radna tijela koja bi radila na navedenim dokumentima.

Pored navedenog tražili smo da predstavnici Sindikata budu aktivno uključeni u izradu novih Nastavnih planova i programa.

Također se razgovaralo i o procesu imunizacije – vakcionisanja radnika u obrazovanju po utvrđenim prioritetima. Ministar je izvjestio da svakodnevno radi po pitanju nabavke dovoljnog broja vakcina za radnike u obrazovanju u Tuzlanskom kantonu i da je to jedan od prioriteta u njegovom radu.

Sljedeći  sastanak zakazan je za srijedu, 9. 6.2021. godine

 

© Copyright 2021 SSVOONK BIH - TK.