Pon - Pet 08:00 - 15:00
Vikendom zatvoreno
+387 35 260-478
Telefon
Pozorišna br.2 75000 Tuzla
Adresa

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Danas, 20. 12. 2019. godine, u prostorijama Sindikata je održana sjednica Kantonalnog odbora na kojoj je razmatrana Informacija o Izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju, zatim Informacija o statusu SSVOONK BiH u okviru Saveza samostalnih sindikata te Prijedlog Sporazuma sa Vladom TK o izmjeni koeficijenata za obračun plata, iznosu toplog obroka i regresa za 2020. godinu.

Nakon diskusije u kojoj je neozbiljnim i neprihvatljivim ocijenjen jednostrani istup Vlade TK u medijima o potpisivanju Sporazuma o kojem Kantonalni odbor Sindikata prethodno nije raspravljao niti dao svoj stav, Sporazum je jednoglasno podržan a predsjednik SSVOONK BiH TK, dr. Admir Terzić je ovlašten da ga u ime zaspolenih u srednjem obražovanju i potpiše. 

Njime je dogovoreno povećanje plate od 6,87% kroz korekciju koeficijenata, iznos toplog obroka utvrđen na 9 KM te regres u iznosu od 50% prosječne plate u Federaciji BiH.

Plate će se po novim koeficijentima početi obračunavati od 1. aprila 2020. godine a Sporazum predviđa i razgovore o mogućim korekcijama primanja nakon analize izvršenja Budžeta TK u periodu januar - juni 2020. godine.

 

 

 

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 

U sali za sastanke Sindikata, održan je radni sastanak mladih članova sindikata koji je za cilj imao pripremne aktivnosti za osnivanje Sekcije mladih pri Kantonalnom odboru. Na sastanku je razmatrano nekoliko bitnih tema pri čemu su budući članovi Sekcije upoznati sa aktivnostima koje trenutno provodi Kantonalni odbor a s ciljem unapređenja položaja prosvjetnih radnika i radnika zaposlenih u institucijama obrazovanja i kulture na području našeg kantona u narednoj kalendarskoj godini.

 

SSVOONK BiH, odlukom Skupštine je naložio formiranje Sekcije mladih na nivou granskog sindikata, a da svoj doprinos u tim aktivnostima da ispred našeg kantona delegiran je Elvir Memić, profesor matematike.

 

 

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dana 17.10.2019. godine održan je prvi radni sastanak delegacije Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH TK, u kojoj su bili: Terzić Admir, Ramić Semir i Memić Denis,

sa ministrom za kulturu, sport i mlade,  gospodinom Srđanom Mićanovićem, na kojem  je razmatrana aktuelna problematiku u ustanovama kulture čiji radnici plaće i naknade primaju sa Budžeta Tuzlanskog kantona.

 

Konkretno, razmatrana je mogućnost zaključivanja Kolektivnog ugovora za navedene ustanove kulture, donošenje Uredbe o pravilima, načinu i kriterijima ocjenjivanja rada radnika u ustanovama kulture,

te mogućnostima zapošljavanja nedostajućeg kadra u ustanovama kulture.

 

Na sastanku je zaključeno da postoji visok stepen usaglašenosti oko navedenih pitanja koja bi se trebala u najskorije vrijeme riješiti.

© Copyright 2020 SSVOONK BIH - TK.