Pon - Pet 08:00 - 15:00
Vikendom zatvoreno
+387 35 260-478
Telefon
Pozorišna br.2 75000 Tuzla
Adresa

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 

 

Danas je potpisan Sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plata, naknade za ishranu u toku rada i naknade za korištenje godišnjeg odmora za korisnike budžetskih sredstava u Tuzlanskom kantonu u 2022. godini, Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plata, koeficijenata za obračun plate, iznosa naknade za ishranu u toku rada i iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora za zaposlene u javnim ustanovama visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona, kao i aneksa kolektivnih ugovora za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

Sporazume su sa premijerom Tuzlanskog kantona Kadrijom Hodžićem, odnosno ministrom obrazovanja i nauke TK Elvisom Barakovićem, potpisali predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe Samir Kurtović, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK Admir Terzić i predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata visokog obrazovanja Adnan Hodžić.

Nakon potpisivanja izjave za medije dali su premijer TK Kadrija Hodžić, ministar obrazovanja Elvis Baraković, te predstavici sindikata.

 

 

Definisano je da će povećanje plata za zaposlenike biti ukupno za 8,6%, topli obrok za 1 KM, i isplata regresa 50% prosječne plate, ali je dogovoren i aneks ugovora koji će znatno poboljšati status prosvjetnih radnika.

Regulisan je i materijalni i nematerijalni dio ugovora s kojim će članovi sindikata biti zadovoljni. Kolektivnim ugovorom je prvi put pokriveno i područje djelatnosti kulture. O tome je govorio predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK Admir Terzić.

Iduće sedmice se potpisuju Kolektivni ugovori, a primjena, odnosno povećanje plata od 1.1.2022. godine. Bitan dio sporazuma je ankes koji će biti naknadno objavljen.

 

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Obavještavamo članove Sindikata da je pokrenuta procedura za izmjene i dopune Statuta Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, s tim u vezi ukoliko imate prijedloge i sugestije za izmjene i dopune Statuta Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH iste možete dostaviti na sljedeće e-mail adrese: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do 8.10.2021. godine.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ni jedan uposlenik u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona ove godine nije ostao bez posla, kazao je na današnjoj press konferenciji ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković naglasivši da je najveći posao uradila Komisija za zbrinjavanje tehnološkog viška u saradnji sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja.

Kada je u pitanju srednje obrazovanje i odgoj šefica Odsjeka za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Alisa Memić kazala je da je broj učenika u srednjim školama stabilan i da je iz toga razloga broj zaposlenika koji su proglašeni viškom na nivou prethodnih godina.

"To je negdje oko 38 punih nastavnih normi, odnosno 38 radnih mjesta, ukupno 71 zaposlenik. Njih četrdesetak je zbrinuto u srednjim dok je ostatak dobio poslove i radne zadatke u osnovnim školama. Deset posto njih je zbrinuto na neodređeno vrijeme dok su ostali primljeni na određeno vrijeme", kazala je Memić.

Predsjednik sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Sumedin Kulović naglasio je da su se trudili stupiti u kontakt sa većinom radnika koji su iskazani kao tehnološki višak i udovoljiti zahtjevima kolega.

Zadovoljstvo postignutim da proces zbrinjavanja bude završen pravovremeno i da se to uradi na zadovoljstvo svih radnika koji su se našli u poziciji da budu tehnološki višak iskazao je i predsjednik sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Admir Terzić te naglasio da je "program zbrinjavanja tehnološkog viška uz kolektivni ugovor najveća sindikalna stečevina i plod socijalnog dijaloga između resornog ministarstva Vlade TK i sindikata".

"Prati nas tendencija pada broja učenika što će se vjerovatno nastaviti i sljedeće godine ali će Ministarstvo dati sve od sebe da ni jedan uposlenik ne ostane bez posla, kako kroz program tako i kreiranjem kvalitetnije upisne politike", kazao je ministar Baraković.

Na press konferenciji istaknuto je da će početkom sedmice biti raspisan konkurs za prijem na sve ostale pozicije koje nisu popunjene na ovaj način pa mole da direktori škola iskažu sve pozicije do raspisivanja konkursa u protivnom će biti primorani da sankcionišu prekršioce, prenose Tuzlarije.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Jučer je po ranije utvrđenoj dinamici u prostorijama Ministarstva obrazovanja i nauke TK upriličen radni sastanak predstavnika Samostalnog sindikata radnika  osnovnog oobrazovanja i odgoja i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - Kantonalni odbor TK i resornog ministra sa saradnicima. 

Dogovoreno je da se pokrene procedura izrade novih Pedagoških standarda i normativa kao i izrada novog Programa zbrinjavanja radnika za čijim radom je djelom ili u potpunosti  prestala potreba, u cilju usklađivanja istog sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorima.

Radnu verziju Pedagoških standarda i normativa će pripremati ranije formirane komisije (uz eventualne izmjene pojedinih članova komisije ) a za izradu Programa zbrinjavanja radnika za čijim radom je djelom ili u potpunosti  prestala potreba će se formirati nove komisije.

Dogovoreno je da se sljedeći radni sastanak održi u iduću srijedu, na temu Izmjene i dopune Kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i za djelatnost srednjeg obrazovanja.

 

© Copyright 2022 SSVOONK BIH - TK.