Pon - Pet 08:00 - 15:00
Vikendom zatvoreno
+387 35 260-478
Telefon
Pozorišna br.2 75000 Tuzla
Adresa

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 

U ime Kantonalnog odbora SSOOiO TK, Kantonalnog odbora SSVOONK-a BiH TK i Predsjedništva SVO TK, svim prosvjetnim radnicima upućujemo iskrene čestitke povodom obilježavanja 5.oktobra – Svjetskog dana učitelja / nastavnika

 

 SSOOiO TK                                   SSVOONK BiH TK         SVO TK                         

 Predsjednik                                   Predsjednik                     Predsjednik 

 Kulović Sumedin  s.r.                 Terzić Admir  s.r.           Nurić Samir  s.r.

 

Pismo nastavnicima povodom 5. oktobra

 

 

 

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U školama na prostoru našeg kantona ali i u školama širom Federacije BiH danas će biti održan štrajk upozorenja.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Održana je III redovna sjednica Kantonalne Konferencije SSVOONK BiH Tuzlanskog kantona. U radu Konferencije su učestvovali Predsjednici sindikalnih organizacija, članovi Kantonalnog odbora, članovi Nadzornog odbora i članovi viših organa i tijela SSVOONK BiH.

 

Dnevni red sjednice je izgledao ovako:

1. Otvaranje Konferencije,

2. Izbor radnih tijela Konferencije,

   a) Radnog predsjedništva,

   b) Komisije za verifikaciju punomoći delegata Konferencije,

   c) Zapisničara i dva ovjerivača zapisnika,

3. Izvještaj Komisije za verifikaciju punomoći delegata Konferencije,

4. Imenovanje članova Kantonalnog odbora SSVOONK BiH TK,

5. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o radu Kantonalnog odbora za 2020. godinu,

6. Razmatranje i usvajanje Plana rada i aktivnosti KO za 2021. godinu,

7. Razmatranje i usvajanje Izvještaja Nadzornog odbora i Izvještaja o finansijskom poslovanju kantonalnog odbora za 2020. godinu,

8. Razmatranje i usvajanje Finansijskog plana za 2021. godinu

9. Ostala pitanja.

 

Izvještaji i Planovi su donijeti jednoglasno uz nekoliko kvalitetnih diskusija koje su se ticale same organizacije sjednica ovoga tipa.

Uz uobičajene teme koje se tiču prosvjetnih radnika, redovnost plata i pripadajućih davanja, organizacije nastavnog procesa u uslovima proglašene epidemije, govorilo se i o našim članovima koji su podlegli virusu COVID-19, zbrinjavanju tehnološkog viška koje slijedi i u narendom periodu.

Zabilježili smo i inicijativu da se pomoćnim radnicima u bilo kojem obliku prizna rad na obezbjeđivanju uslova za izvođenje nastave u školskim klupama. Stav je da će se u narednom periodu morati napraviti analiza iznosa proječne potrošačke korpe te shodno tome raditi na prilagođavanju primanja svih uposlenih u prosvjeti.

Diskutovalo se i o procesu upisa u srednje škole na području kantona, konsolidaciji članstva i o započetom procesu konačne izmjene Pedagoških standarda pri čemu je ponovno naglašena želja da se što više članova sindikata uključi sa svojim prijedlozima jer je do sada broj prijedloga bio zbilja zanemariv.

Brojne su još teme dotaknute u pokušaju da svi skupa dođemo do boljih pozicija u budućoj borbi za unapređenje  radnička prava i pored distorzije i dezinformacija, poluinformacija, neistina i često zlonamjernih komentara upućenih vlastitoj organizaciji koja se bori za prava prosvjetnih radnika a koji su prisutni na socijalnim mrežama.

Upućena je molba svim članovima sindikata i onih koji to nisu da za najprecizniju informaciju posjete sjedište SSVOONK BiH TK ili se informišu preko svojih sindikalnih predstavnika.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U petak 2. augusta 2019. godine u prostorijama Ministarstva obrazovanja i nauke TK održan je prvi radno-konsultativni sastanak predsjednika Sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona, Kulović Sumedina i predsjednika Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Tuzlanskog kantona, Terzić Admira, i novoimenovane ministrice za obrazovanje i nauku u Vladi TK, gospođe Fahrete Brašnjić.

Ocjene članaka: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 

U protokolarnoj posjeti kantonalnim odborima Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Tuzlanskog kantona danas je bio ministar obrazovanja, nauke i kulture u Vladi TK, gospodin Elvis baraković.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Poštovane kolegice i kolege!

Pomalo umorni, ali sa ponosom, možemo konstatovati da u ovim izuzetno teškim vremenima, na krajnje odgovoran i profesionalan način, još jednu školsku godinu uspješno privodimo kraju. Iza nas je godina u kojoj smo bili suočeni sa mnogim izazovima, godina u kojoj smo se borili sa „učenjem na daljinu“ i sa ograničenjima uzrokovanim epidemiološkim mjerama u školama. Zajedno sa našim učenicima smo se trudili izvući maksimum brinući se, ne samo o kvalitetu obrazovanja, nego i o zdravlju. Pokazali smo da se možemo brzo prilagoditi novim uvjetima, a često smo ostajali sami i bez podrške onih koji su nam u ovakvim trenucima trebali pružiti podršku. 

Nažalost, platili smo i još uvijek plaćamo previsoku cijenu u onom najvrednijem što čovjek ima - zdravlju i životima.

Preko dvadeset naših kolegica i kolega u sistemima srednjeg obrazovanja i kulture na području Federacije BiH izgubilo je živote od posljedica infekcije covid-19 virusom. Cijela jedna mala škola. To je nenadoknadiv gubitak, ne samo za njihove porodice i kolektive, nego i za cjelokupne sisteme obrazovanja i kulture, ali i za društvo u cjelini. Pamtićemo ih i spominjati po dobru, prije svega po požrtvovnosti u misiji odgoja i obrazovanja onih zbog kojih smo tu – naših učenika.

Enorman broj radnika u obrazovanju i kulturi je prebolio ovu opaku bolest na teži ili lakši način, sa težim ili lakšim posljedicama.

Ovo je nepobitan dokaz da smo bili u pravu kada smo upozoravali na to da su radnici u obrazovanju, nakon zdravstvenih radnika koji su u direktnom kontaktu sa covid pacijentima, najizloženija kategorija ljudi u društvu i da to treba na poseban način cijeniti i vrednovati.

Sa punim pravom tražimo i očekujemo da vlasti na svim nivoima u Bosni Hercegovini  učine sve i obezbijede dovoljnu količina vakcina kako bi se uz poštovanje utvrđenih prioriteta (bez izuzetaka) što prije završila započeta imunizacija naših članova koji to žele. Na taj način će se stvoriti neophodni preduslovi za daljnje odvijanje nastavnih procesa i rada i stvaralašta u području kulture. Smatramo da ćemo ukoliko se to ne desi doći do granica našeg požrtvovanja i daljeg angažmana što nikako ne želimo jer PLATILI SMO PREVISOKU CIJENU!

Uz čestitke za uspješno privođenje kraju nastavne godine, za požrtvovanje koje su radnici u obrazovanju pokazali nastojeći svojim učenicima pružiti maksimalnu podršku i pomoć u ovom teškom vremenu, na razumijevanju i entuzijazmu, svim našim članovima želimo sretan 30. maj Dan Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine!

 

Predsjednik

dr.sc. Admir Terzić, s.r.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Povodom nastupajućeg muslimanskog blagdana Ramazanskog Bajrama, u ime članova Kantonalnog odbora SSOOiO TK, članova Kantonalnog odbora SSVOONK BiH TK i članova Predsjedništva Sindikata visokog obrazovanja TK, pripadnicima islamske vjeroispovijesti upućujemo iskrene čestitke sa željom da praznik provedete u miru, sreći, zdravlju i radostima darivanja.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Na zajedničkom sastanku Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - KO TK, Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK, Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti BiH Tuzla, Sindikata visokog obrazovanja TK, Koordinacije Sindikalnih organizacija državnih službenika i namještenika u organima drlavne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH i Sindikata policije MUP TK, održanog 23.12.2020. godine, analizirana je aktuelna situaciju po pitanju usvajanja Budžeta Tuzlanskog kantona za 202. godinu.

 

© Copyright 2021 SSVOONK BIH - TK.