Pon - Pet 08:00 - 15:00
Vikendom zatvoreno
+387 35 260-478
Telefon
Pozorišna br.2 75000 Tuzla
Adresa

Online vrlo jednostavno može postati offline

Ocjene članaka: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Radnici u obrazovanju i kulturi u ovom teškom vremenu ulažu enorman trud da kroz profesionalan i odgovoran odnos prema svom poslu se u hodu  prilagođavaju novonastaloj situaciji.

Preko 250 000 hiljada učenika u Federaciji BiH je, kako preko platformi tako i preko društvenih mreža, uvezano u organizovano odvijanje online nastavnog procesa. U velikoj većini slučajeva bez  sata ili dana prethodne edukacije i pripreme. Dakle, nastavnici istovremeno podučavaju i uče. Online nastava zahtijeva puno više vremena i energije u samoj pripremi sadržaja ali i kroz komunikaciju sa učenicima, dodatna pojašnjenja, preglede zadaća, seminara i na kraju online testiranje i ocjenjivanje.

Mnogi od njih imaju i vlastitu djecu koju takođe trebaju pomagati u savladavanju nastavnih sadržaja, ali i roditelje nad čijim zdravljem i životima bdiju.

Ovakav vid nastave, kada su naši učenici u totalnoj izolaciji, nije samo puko podučavanje nego i, ne manje važna, radno-okupaciona terapija. Teško je i zamisliti šta bi radili i kako bi naši učenici provodili svoje vrijeme da nema online nastave.

Radnici u kulturi također rade. Online predstavama, koncertima i drugim sadržajima hrane dušu umjetnošću ljudima u vremenu izolacije i pomažu im da na taj način sačuvaju svoje mentalno zdravlje.

Za svoj rad radnici u obrazovanju i kulturi ne očekuju aplauze, ali još manje prijetnje smanjenjem plaća i drugih stečenih prava pod krinkom solidarnosti. Solidarnost kod radnika u obrazovanju i kulturi nikada nije bila upitna a i sad je na djelu. Znaju naši učenici i njihovi roditelji. Vodeći se onom „neka lijeva ne zna šta desna daje“, o tome se ne govori. 

Ono što očekuju jeste da solidarnost u ovom momentu pokažu i oni koji u ovom društvu imaju najviše. Neka ne kukaju i ne atakuju na mizerne plaće u obrazovanju i kulturi,  

Očekuju fokus društva i odgovornih na „lovce u mutnom“ i na one koji kroz korona-profiterstvo pokušavaju ne samo „konzervirati“ nego i uvećati svoj kapital.

Očekuju i traže od kreatora javnih budžeta, prije nego što se dotaknu plaća, sa istih skinu sve ono što u ovom momentu nije nužno. 

U suprotnom online  vrlo jednostavno može postati offline. Jednim klikom.

 

Predsjednik

dr.sc Admir Terzić, s.r.

 

© Copyright 2024 SSVOONK BIH - TK.