Pon - Pet 08:00 - 15:00
Vikendom zatvoreno
+387 35 260-478
Telefon
Pozorišna br.2 75000 Tuzla
Adresa

Čestitka povodom Dana SSVOONK BiH

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Poštovane kolegice i kolege!

Pomalo umorni, ali sa ponosom, možemo konstatovati da u ovim izuzetno teškim vremenima, na krajnje odgovoran i profesionalan način, još jednu školsku godinu uspješno privodimo kraju. Iza nas je godina u kojoj smo bili suočeni sa mnogim izazovima, godina u kojoj smo se borili sa „učenjem na daljinu“ i sa ograničenjima uzrokovanim epidemiološkim mjerama u školama. Zajedno sa našim učenicima smo se trudili izvući maksimum brinući se, ne samo o kvalitetu obrazovanja, nego i o zdravlju. Pokazali smo da se možemo brzo prilagoditi novim uvjetima, a često smo ostajali sami i bez podrške onih koji su nam u ovakvim trenucima trebali pružiti podršku. 

Nažalost, platili smo i još uvijek plaćamo previsoku cijenu u onom najvrednijem što čovjek ima - zdravlju i životima.

Preko dvadeset naših kolegica i kolega u sistemima srednjeg obrazovanja i kulture na području Federacije BiH izgubilo je živote od posljedica infekcije covid-19 virusom. Cijela jedna mala škola. To je nenadoknadiv gubitak, ne samo za njihove porodice i kolektive, nego i za cjelokupne sisteme obrazovanja i kulture, ali i za društvo u cjelini. Pamtićemo ih i spominjati po dobru, prije svega po požrtvovnosti u misiji odgoja i obrazovanja onih zbog kojih smo tu – naših učenika.

Enorman broj radnika u obrazovanju i kulturi je prebolio ovu opaku bolest na teži ili lakši način, sa težim ili lakšim posljedicama.

Ovo je nepobitan dokaz da smo bili u pravu kada smo upozoravali na to da su radnici u obrazovanju, nakon zdravstvenih radnika koji su u direktnom kontaktu sa covid pacijentima, najizloženija kategorija ljudi u društvu i da to treba na poseban način cijeniti i vrednovati.

Sa punim pravom tražimo i očekujemo da vlasti na svim nivoima u Bosni Hercegovini  učine sve i obezbijede dovoljnu količina vakcina kako bi se uz poštovanje utvrđenih prioriteta (bez izuzetaka) što prije završila započeta imunizacija naših članova koji to žele. Na taj način će se stvoriti neophodni preduslovi za daljnje odvijanje nastavnih procesa i rada i stvaralašta u području kulture. Smatramo da ćemo ukoliko se to ne desi doći do granica našeg požrtvovanja i daljeg angažmana što nikako ne želimo jer PLATILI SMO PREVISOKU CIJENU!

Uz čestitke za uspješno privođenje kraju nastavne godine, za požrtvovanje koje su radnici u obrazovanju pokazali nastojeći svojim učenicima pružiti maksimalnu podršku i pomoć u ovom teškom vremenu, na razumijevanju i entuzijazmu, svim našim članovima želimo sretan 30. maj Dan Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine!

 

Predsjednik

dr.sc. Admir Terzić, s.r.

© Copyright 2024 SSVOONK BIH - TK.