Pon - Pet 08:00 - 15:00
Vikendom zatvoreno
+387 35 260-478
Telefon
Pozorišna br.2 75000 Tuzla
Adresa

Potpisan Sporazum o iznosu osnovice za obračun plata

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Danas je potpisan Sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plata, naknade za ishranu u toku rada i naknade za korištenje godišnjeg odmora za korisnike budžetskih sredstava u Tuzlanskom kantonu u 2022. godini, Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plata, koeficijenata za obračun plate, iznosa naknade za ishranu u toku rada i iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora za zaposlene u javnim ustanovama visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona, kao i aneksa kolektivnih ugovora za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

Sporazume su sa premijerom Tuzlanskog kantona Kadrijom Hodžićem, odnosno ministrom obrazovanja i nauke TK Elvisom Barakovićem, potpisali predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe Samir Kurtović, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK Admir Terzić i predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata visokog obrazovanja Adnan Hodžić.

Nakon potpisivanja izjave za medije dali su premijer TK Kadrija Hodžić, ministar obrazovanja Elvis Baraković, te predstavici sindikata.

 

 

Definisano je da će povećanje plata za zaposlenike biti ukupno za 8,6%, topli obrok za 1 KM, i isplata regresa 50% prosječne plate, ali je dogovoren i aneks ugovora koji će znatno poboljšati status prosvjetnih radnika.

Regulisan je i materijalni i nematerijalni dio ugovora s kojim će članovi sindikata biti zadovoljni. Kolektivnim ugovorom je prvi put pokriveno i područje djelatnosti kulture. O tome je govorio predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK Admir Terzić.

Iduće sedmice se potpisuju Kolektivni ugovori, a primjena, odnosno povećanje plata od 1.1.2022. godine. Bitan dio sporazuma je ankes koji će biti naknadno objavljen.

 

© Copyright 2024 SSVOONK BIH - TK.