Pon - Pet 08:00 - 15:00
Vikendom zatvoreno
+387 35 260-478
Telefon
Pozorišna br.2 75000 Tuzla
Adresa
Previous Next

Potpisan Sporazum i Aneks Kolektivnog ugovora

Ocjene članaka: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

Danas je potpisan Sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plate, iznosa povećanja plate, iznosa naknade za ishranu u toku dana, najniže plate, iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora te iznosa pomoći shodno Uredbi o isplati pomoći u oblasti obrazovanja u 2024. godini te Aneks Kolektivnog ugovora.

Ovime je realizovan jedan od prioriteta rada Sindikata a to je kontinuitet rasta primanja uposlenika u ustanovama srednjeg obrazovanja na prostoru našeg kantona a njima je definirano povećanje plate za 8,5% od 1. aprila 2024. godine kroz koeficijente uz osnovicu od 454 KM.

Najniža plata je od sada u iznosu od 803KM, dok su na snazi ostala ranije utvrđena prava i iznosi - za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od 50% prosječne plate u mjesecu prije usvajanja Budžeta, 1% prosječne plate na ime naknade za ishranu.

Utvrđuje se iznos od 300KM na ime pomoći uposlenicima srednjeg obrazovanja shodno odluci Vlade Federacije BiH a bit će isplaćena i pomoć za vjerske i državne praznike u iznosu koji će naknadno biti ustanovljen. 

Kroz Aneks Kolektivnog ugovora rješavaju se pitanja koja tretiraju prekovremeni rad, slobodne dane, rad u više škola, počasna i trajna zvanja, prevoz, službena putovanja, suspenzije radnika, nagrade za mentore, dopuna sistematskog pregleda.

U narednom periodu će socijalni partneri nastaviti razgovore o drugim pitanjima koja nisu bila tretirana tokom pregovaračkog procesa.

 

© Copyright 2024 SSVOONK BIH - TK.